Home

09/12/2019

Klokkenluiders maximaal beschermen

Elf Europese organisaties die verantwoordelijk zijn voor integriteit en klokkenluiders bij de overheid willen klokkenluiders beter beschermen. Ze steunen daarvoor op de nieuwe Europese richtlijn, die een kans voor verbetering biedt. Voor de federale Ombudsman, die onder meer de taak heeft om misbruiken en onregelmatigheden in de federale overheidsdiensten te onderzoeken, is dit een gelegenheid om de Belgische wetgeving te versterken.

lees meer
03/12/2019

De federale Ombudsman helpt personen met een handicap om hun rechten te krijgen

Op 3 december zetten we de mensenrechten van personen met een handicap in de verf. Zij hebben dezelfde rechten als andere burgers. Alleen krijgen ze soms moeilijker toegang tot die rechten. De federale Ombudsman helpt hen als ze een probleem hebben met een federale overheidsdienst.

lees meer
25/11/2019

Gevangenissen: de federale Ombudsman vraagt de onmiddellijke stopzetting van systematische naaktfouilleringen

Alle Belgische gevangenissen doen systematische naaktfouilleringen, hoewel die bij wet verboden zijn. Deze fouilleringen verlopen niet altijd in de optimale omstandigheden en zouden in bepaalde gevallen kunnen vermeden worden. Dit zijn de resultaten van een onderzoeksrapport dat de federale Ombudsman vandaag aan het Parlement overhandigt.

lees meer
28/10/2019

Focus op een klacht : Thierry bekwam alsnog een uitkering voor zijn palliatief verlof

Thierry neemt een maand verlof om bij zijn zieke en stervende vader te blijven. Zijn werkgever aanvaardt zijn verlof, maar de RVA weigert de uitkering voor dit palliatief verlof uit te betalen omdat Thierry het verlof te laat aangevraagd heeft. Thierry legt uit dat er bijzondere omstandigheden waren en vraagt de RVA om flexibel te zijn, zonder succes. Daarop contacteert hij de federale Ombudsman.

lees meer
17/10/2019

Ervaringsdeskundigen in de armoede aan de slag bij de federale Ombudsman

Vanaf november verwelkomt de federale Ombudsman een ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting in zijn team. Die zal de realiteit van mensen die leven in situaties van armoede en sociale uitsluiting binnenbrengen in de organisatie. De federale Ombudsman wil zo zijn toegankelijkheid verhogen. Op deze 17de oktober, internationale dag tegen armoede en sociale uitsluiting, wijst de Ombudsman erop dat te veel burgers moeilijk toegang hebben tot de overheidsdiensten.

lees meer